İngilizcenin günümüzde kariyer basamaklarını tırmanırken gerekliliği su götürmez bir gerçek. Ülkemiz sınırlarında eğitim vermekte olan pek çok iyi üniversitenin eğitim dillerinin İngilizce olması da bu gerçeği daha da fazla gösteriyor.
Ülkemizin eğitim sisteminin de İngilizceye verdiği önem henüz ilkokul yıllarından itibaren İngilizce eğitimine başlanması ile görülmektedir.
Ancak, pek çok gencimiz üniversite dönemine gelene kadar düzgün bir İngilizce eğitimi alamadığından dolayı İngilizce eğitim veren üniversitelerimizin birçoğunda İngilizce dil hazırlık eğitimi verilmektedir.
Yurtdışında üniversite okumak isteyenlere de yurtdışında bir üniversitede okumak için yaptıkları başvurularda ilk olarak İngilizce dil yeterlilikleri sorulmaktadır.
İngilizce dil yeterliliği pek çok üniversitenin adaylardan üniversiteye giriş başvurularında talep ettiği ilk şart olduğu için bu yeterliliği göstermek amacıyla uluslararası düzeyde kabul görmüş ETS (EducationalTesting Service) isimli kâr amacı gütmeyen kurum tarafından uzun yıllardır TOEFL isimli İngilizce dil yeterlilik sınavı düzenlenmektedir. Son yıllarda sadece internet üzerinden düzenlenen bir sınav olan TOEFL’ın internet oturumlarına TOEFL ibt (internet based test) ismi verilmektedir. İnternet altyapısı yeterli olmayan ülkelerde hala kağıt üzerinden düzenlenmekte olan sınavın kağıtla düzenlenen versiyonu da TOEFL pbt (paperbased test) olarak adlandırılmaktadır.
TOEFL (Test of English as a Foreign Language), dünyanın en çok kabul gören dil yeterlilik sınavıdır. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avrupa’nın bütün ülkelerinde TOEFL sonucunda alınan yeterlilik puanı bir üniversiteye giriş için kabul edilmektedir.
TOEFL sınavı, anadili İngilizce olmayan kişilerin İngilizce dilini anlama ve kullanma becerilerinin ölçüldüğü bir sınavdır. TOEFL’ı bu alanda en iyi sınav yapan özelliği ise sınavın tamamen adil olmasıdır.
Sınavdaki dil yeterliliği akademik düzeyde ölçülmektedir. Dolayısıyla, TOEFL sınavından başarılı bir puan almak için İngilizceyi akademik düzeyde biliyor olmak gerekmektedir.
TOEFL Sınavı,yaklaşık 4 buçuk saat sürmektedir ve 4 farklı bölümden oluşmaktadır. Sınav içeriğinde adayın becerilerinin ayrı ayrı test edildiği sınav bölümleri şunlardır:
Sınavda başarılı sayılabilmek için bu bölümlerinde her birinden ayrı ayrı yeterlilik almak gerekmektedir.
TOEFL’ın Reading bölümünde adaylara okumaları amacıyla 3 veya 4 okuma parçası verilir. Bu okuma parçalarını okuduktan sonra bu parçalara ilişkin soruları cevaplaması beklenmektedir. İngilizce akademik metin anlama yeteneğinin ölçüldüğü bu bölümde her parça için 12 ile 14 arası soru sorulmaktadır.
Reading bölümünü bitirmeleri için adaylara 60-80 dakika arasında süre verilmektedir. Bu sürelerin ve soruların aralıklı olarak verilmesinin sebebi, her sınavda okuma parçalarının ve soruların sayılarının değişmesidir. Ancak aralıklı olarak verilen bu sürelerin ve soruların üstüne çıkılmamaktadır.
Bu bölümde verilen okuma parçaları, bir iş dalına veya konuya giriş derslerinde kullanılan lisans seviyesindeki ders kitaplarından alınır. Adaylar, okuma parçasını okurlarken bu konuya ilişkin bilgi sahibi olmasalar bile, parçanın içerisinde o konuya ilişkin bütün gerekli bilgiler verilmektedir.
Listening bölümünde adaylara 2 farklı dinleme yaptırılır. Bunların ilkinde monolog şeklinde konuşmalar varken, ikincisinde karşılıklı sohbetlere ilişkin ses kayıtları dinletilir.
Monolog şeklinde yaptırılan dinlemelerde adaylara her biri 3 ile 5 dakika uzunluğunda 4-6 konuşma dinletilir. Burada her konuşma için adaylara 6 soru yöneltilir. Sınavın bu kısmı için adaylara verilen süre 60 ile 80 dakika arasındadır.
Sohbet şeklindeki konuşmaların ise her biri 3 dakika uzunluğundadır. Toplamda 2 veya 3s sohbet konuşması adaylara dinletilir. Her sohbet için adaylara o sohbette bahsedilen konu ile ilgili 5 soru yöneltilir. Sınavın bu bölümünde adaylara 60 ile 90 dakika arasında süre verilmektedir.
TOEFL’ın adayları en çok zorlayan bölümlerinden biri olarak görülen Writing (Yazma) bölümünde adaylara verilen toplam süre 50 dakikadır. Burada adaylardan iki farklı yazma stilinde metinler yazması beklenmektedir.
TOEFL’ın belki de adayları sınavdan önce en çok geren bölümü İngilizce konuşma bilgisinin ölçüldüğü speaking bölümüdür. Bu bölümde, bilgisayar üzerinden bağlantı kurulan kişilerle İngilizce konuşma pratiği yapılması beklenmektedir.
TOEFL’ın speaking bölümü yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Burada adaylara 6 soru sorulmaktadır. Burada da tıpkı writing bölümünde olduğu gibi 2 bölümle adaylara sorular yöneltilir.
Speakingte kulaklık ve mikrofon ile yapılan değerlendirmede her adayın konuşması kaydedilmekte ve bütün adayların kayıtlarının yer aldığı bir havuza gönderilmektedir. Speaking değerlendirmesi yapılırken pek çok kişi tarafından bu kayıtlar üzerinden değerlendirme yapılmaktadır. Burada adaylardan beklenen İngilizce kelime telaffuzlarının mükemmel olması ve anadili İngilizce olan bir kişi gibi konuşmanız değildir. Burada dikkat edilen iletişimi etkin bir şekilde yapabilme ve adaydan istenen görevlerin doğru bir şekilde anlaşılıp gerçekleştirildiğini görebilmektir.
Görüldüğü üzere; 4 farklı alanda dil becerisini ölçen bir sınav olan TOEFL, kesinlikle yoğun bir hazırlık gerektiren bir dil sınavıdır. Dolayısıyla TOEFL’dan başarılı bir netice alabilmek ve pek çok kişinin hayallerini süsleyen bir üniversitede eğitim görebilmek için ciddi bir hazırlık süreci gerekmektedir.
Bu eksiği gidermek ve sınava doğru bir şekilde hazırlanabilmek amacıyla piyasada pek çok kurs bulunmaktadır. Aslında bu sınava hazırlanmak için kurs desteği almak gerekmektedir. Ancak doğru kursu bulmak sınava hazırlanmayı düşünen herkes için önemli bir problemdir.
Biz bu noktada özellikle TOEFL tarzındaki sınavlara hazırlanmak için birebir eğitim modeli uygulayan kursların yöntemlerini tavsiye ediyoruz. TOEFL’a hazırlanmak için Fatih Dil Okulu CELT Eğitim tercih edilebilir.
CELT Eğitim, TOEFL sınavına girecek adayların tamamına bireysel bir sınav hazırlık programı sunmaktadır. Birebir takip edilen adayın somut gelişimini görmesi de oldukça kolay olmaktadır.
CELT Eğitim sadece sınavlara hazırlık yapan bir kurs değildir. Bunun yanı sıra yurtdışı eğitim danışmanlığı da CELT Eğitim tarafından öğrencilerine sunulmaktadır.
CELT Eğitim’in uzman kadrosu ile yurtdışı eğitim hayalleriniz gerçek olacak.