ACT Havayolları’na ait Boeing 747-400F Jumbo Jet tipi kargo uçağı, önceki gün İstanbul’dan hareket ederek Kazakistan ve sonrasında Hong Kong’a uçtu. Buradan kargolarını alan uçak İstanbul’a dönüşte Kazakistan’ın Bişkek civarında bilinmeyen bir nedenle rotasını kaybederek binaların üzerine düştü.  İçerisinde 4’ü mürettebat bulunan uçak binalara çarpması sonucu binalardaki insanlarla birlikte 6’sı çocuk 37 kişi hayatını kaybetti. Olay bölgesine çok sayıda ambulans ulaşırken kazada dördü ağır, 6 kişinin de yaralandığı öğrenildi. Yaralılara acil müdahale yapılırken durumunun ağır olduğu bilinen yaralılar olduğu öğrenildi.

Kazada hayatını kaybeden mürettebatın isimleri Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca olduğu öğrenildi.

Uçağın Türkiye saati ile 04.45’te Bişkek Havalimanı’na inişi sırasında radar bağlantısı kesildiği ve düştüğü belirlendi. Bölgede yoğun bir sis yaşandığı ve uçağın bu nedenle rotasını göremeyerek düşmüş olabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca uçağın alınan bilgilere göre pilotların herhangi bir acil durum bilgisi vermedikleri belirtildi. Uçağının elverişsiz hava şartları sebebiyle inişe geçtiği sırada düştüğü iddia edildi. Kırgız Havacılık Otoritesi’nden alınan bilgiler ışığında kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. Uçağın neden düştüğü üzerine henüz net bir bir açıklama yapılmazken kaza ile ilgili çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Bölgede enkaz çalışmaları yapılırken ölü sayısının alınan bilgilere göre 37 olduğu öğrenildi.

Düşen uçağın 2003 yapımı olduğu ve Boeing firması tarafından üretildiği belirlendi. Uçakta 2 pilot görevliydi ve 124 ton kargo kapasitesine sahipti.