Vatandaşlar arasında yayılan dedikodular nedeniyle il ve ilçe nüfus müdürlüklerinde yoğunluk yaşanmaya başladı. Kimliklerini değiştirmek için telaşa kapılan vatandaşlar çıkan dedikodulara inanarak telaşa kapıldılar. Ortaya atılan dedikodu ile çipli kimlik kartı için son başvuru tarihinin 31 Aralık 2017 olduğu ve kimliğini değiştirmeyenlerden 90 TL vergi alınacağı söylemleri gerçeği yansıtmıyor.

Konuyla ilgili E-Nüfus Sendikası Genel Başkanı’ndan açıklama geldi. Yapılan açıklamada; “Dağıtımın 2017 sonunda biteceği bilgisi doğru değildir, dağıtımın bitmesi 2023 yılını bulacaktır” denildi. Ayrıca çipli kimlik kartları için 90 TL vergi alınacağı söylemi de gerçeği yansıtmadığı ifade edilmiştir. Yeni kimliğe geçişte normal kimlik ücreti haricinde herhangi bir vergi alınmayacaktır. Kimliğini bu yıl sonuna kadar değiştirmeyene ceza verileceği gibi bir bilgi yalandır” diye açıklama yapıldı.

Yeni çipli kimliklere tamamen geçiş işlemi mevcut fiziki alt yapı ile 2023 yılını bulacaktır. Yıl sonuna kadar 15 milyon vatandaşın yeni kimliklere kavuşacağı tahmin edilmektedir. Geri kalan 65 milyon kimlik kartı yenilemesi işlemin 2023 tarihini bulabileceği ön görülmektedir.

Yeni kimlik almak isteyen vatandaşlar Alo 199 ve internette, e-kimlik sayfasından randevularını alarak nüfus müdürlüklerine başvurabilirler.